Prijedlog usklađivanja Odluke o osnivanju KV Grada Rijeke


Guest

/ #4 sukob interesa

2012-04-03 16:38

Prijedlog: Dodatak prijedlogu.
Može li se dodati slijedeće: djelatnici kulturnih ustanova i udruga u kulturi nemsmiju sudjelovati u radu kulturnog vijeća tj. biti članovi kulturnih vijeća.
Njihovo sudjelovanje u radu kulturnih vijeća čisti je sukob interesa. Djelatnici udruga i ustanova natječu se za sredstva koja im dodijeljuje vijeće u čijem radu sudjeluju. Samim time dolaze u sukob interesa pri odlučivanju o dodjeli sredstava.
Npr. muzej traži sredstva za program muzejskog djelatnika koji je član kulturnog vijeća i zatim kulturno vijeće odlučuje o dodjeli sredstava za program ustanove člana kulturnog vijeća. To je sukob interesa.
Izgovarati se kako je takav član vijeća bolje upoznat s radom ustanove ili udruge u kulturi je donekle opravdano, ali nikako ne isključuje sukob interesa. Naprotiv, samo dokazuje da određeni djelatnici protežiraju rad određenih kolega. Dakle, opet tvrdnja u korist sukoba interesa.
Nadalje, članovi Rotary cluba-a ili Lions club-a ili Braće Hrvatskog zmaja i ostali članovi nekih udruga građana (koji se međusobno pomažu) nemogu sudjelovati radu kulturnih vijeća i preko njih dodjeljivati javna sredstva za programe svojim članovima, jer je to također očiti sukob interesa.