Protest sluiting crèche Calimero

 

Geachte mevrouw Ait daoud,
Geachte mevrouw Schoups,

1.      Wij schrijven u in onze hoedanigheid van ouders van de kinderen die opgevangen worden in het stedelijk kinderdagverblijf ‘Calimero’, aan de Schoenstraat 79 te 2140 Antwerpen (Borgerhout).

2.      Op 7 oktober 2021, kort na de berichtgeving over het nijpend tekort aan zorgpersoneel door corona in de kinderopvang, valt de beslissing om het kinderdagverblijf Calimero te sluiten vanaf 1 september 2022.


Zowel het stedelijk zorgpersoneel als de ouders ontvangen dit nieuws onaangekondigd en enkel per digitaal bericht. De reden tot deze beslissing luidt: “Dit past binnen het plan om stedelijke kinderopvang te organiseren in grotere, modernere en meer duurzame opvanglocaties”. Dit begrijpen we niet. Er is immers (nog) geen grotere, modernere en meer duurzame opvanglocatie in de buurt voorhanden.


De kwaliteit van de zorgen en dienstverlening voor de kinderen heeft bovendien geen rechtstreekse link met de kwaliteit van het pand waar het kinderdagverblijf is ondergebracht.

3.      Later lezen we in de media dat de ‘veiligheid van de kinderen’ omwille van locatie en te weinig zorgpersoneel wordt vooropgesteld als reden. Een motivering waar je weinig tegenin kan brengen, maar die niet juist is.


Er is immers geen sprake van een onveilige situatie voor de kinderen. Wel integendeel.


Wij hebben geen klachten over de dienstverlening op deze locatie en vastgoedgerelateerde kosten verbonden aan de locatie kunnen een dringende beslissing tot sluiting niet verantwoorden, als dit disproportioneel meer negatieve gevolgen teweeg zal brengen.

 

4.      Om de hierna volgende redenen zien wij de volgende negatieve gevolgen als deze beslissing niet wordt herzien: het uitwijken van het gekwalificeerd zorgpersoneel (naar de privésector), bereikbaarheid, verkleining van het stedelijk aanbod nabij de woning van gezinnen, verhoging risico bij coronabesmetting met eventueel sluiting of besmetting als gevolg, urbanisatie, meer armoede, minder gendergelijkheid en de gezondheid van de stedelijke bevolking.

 

     ‘Boven de hoofden’ - politiek: risico op nog minder gekwalificeerd zorgpersoneel voor de stedelijke kinderopvang en minder kwaliteit


Zeer ongelukkig is de manifeste verontwaardiging, veroorzaakt door de onpersoonlijke communicatie van een beslissing met veel impact op verschillende niveaus: zorgpersoneel – ouders – kinderen.


Het tekort aan stedelijk zorgpersoneel pak je aan door betere voorwaarden en meer ondersteuning aan te bieden aan het gekwalificeerd zorgpersoneel, maar hoegenaamd niet door een locatie te sluiten.


Het risico nemen om deze beslissing niet te toetsen aan de bekommernissen van het gekwalificeerd zorgpersoneel, en hiervoor geen draagvlak te creëren, kan de spreekwoordelijke druppel zijn om het gekwalificeerd zorgpersoneel een andere carrièrewending te doen inslaan en naar de privésector te sturen. Enige dank zijn wij hen ook verschuldigd om tijdens de pandemie werk blijvend te hebben mogelijk gemaakt. De eerste lockdown leerde ons dat niemand thuis kan werken met kinderen erbij.


Ook de bereikbaarheid van de locatie kan een bepalende factor zijn voor het personeel om de job vol te houden. Calimero is vlot bereikbaar door haar ligging vlakbij uitvalsweg Plantin en Moretuslei, Singel en Ring, hetgeen bijv. de stedelijke kinderopvang Brabbel (gelegen in de Regentstraat 9, 2060 Antwerpen-Noord) niet heeft. Bovendien is Calimero juist omwille van zijn kleinere locatie en langdurige werking (sinds ’77) een goed draaiende crèche. Vanbinnen is Calimero een even licht en aangenaam verblijf als grotere, moderne crèches. Omdat het kleinschaliger is, heerst er een hechte verbinding tussen het personeel onderling en met de ouders, wat de kwaliteit van de zorg voor de kinderen ten goede komt. Deze verbindende functie is ook essentieel in een multiculturele wijk.


Calimero kent bovendien weinig verloop bij het geëngageerde personeel die een motiverende werkcultuur en beroepsernst uitdragen onder gezonde leiding. Calimero werkt ook met meer verzorgers per kind en heeft 3 leefgroepen met telkens circa 13 kinderen en 3 kinderverzorgsters. Voor de baby’s zijn dit er 4. In het stedelijk kinderdagverblijf Brabbel werken ze volgens de minimum toegelaten standaardratio van 1 op 9 voor een groep van 18 kinderen met 2 kinderverzorgsters. Deze lage minimum standaardratio van 1 op 9 kinderen is te zwaar werken voor kinderverzorgsters zoals de media recent getuigde.


Een aantal kinderverzorgsters werken al heel hun loopbaan of bijna 30 jaar in Calimero waardoor het bijvoorbeeld al voorviel dat het kind dezelfde verzorgster had als de moeder destijds in Calimero. Deze ervaring is goud waard naar de kinderen toe maar geeft veel anciënniteit. Het kan tot besparingen leiden indien deze beslissing tot sluiting het personeel tot een vervroegd pensioen of beëindiging zou bewegen, waardoor er plaatsen vrijkomen voor goedkoper, jonger personeel in een ander stedelijk kinderdagverblijf, zoals Brabbel.


Dit kan niet anders dan ten koste gaan de van kwaliteit, wat niet de bedoeling mag zijn.


      -Het aanbod stedelijk kinderopvang kan onmogelijk verkleind worden


Door deze beslissing vallen er meteen 39 plaatsen kwaliteitsvolle kinderopvang weg. Dat het aanbod stedelijke kinderopvang wordt verkleind, op een moment dat de pandemie ons leerde dat kleinere locaties vlakbij huis het risico op sluitingen en besmettingen inperkten, is uiterst problematisch voor een alsmaar stijgende vraag naar kinderopvang.


Een nog grotere maatschappelijke uitdaging dan een pandemie als corona is immers de toenemende urbanisatie: 70% van de bevolking zal op termijn in binnensteden wonen. Dit moet haalbaar blijven. Het gebrek aan een familiaal opvangnet vlakbij, onderstreept het belang van kwaliteitsvolle kinderopvang vlakbij.


Brabbel is er 10 jaar geleden gekomen om een tekort aan stedelijke kinderopvangplaatsen in te vullen. Dit tekort is er nog steeds en zal enkel toenemen.

     -Minder werkende moeders, meer armoede, slechtere gezondheid kinderen


België kent een korte moederschapsrust van werkende moeders. Van zodra je zwanger bent moet je je een aanvraag doen, wil je in aanmerking komen voor stedelijke kinderopvang. 39 geschrapte opvangplaatsen heeft impact op 78 werkende volwassenen.
Minder betaalbare kinderopvangmogelijkheid betekent minder gezinsinkomsten. Dit zal gevolgen hebben op middellange termijn op het vlak van armoede in gezinnen, gendergelijkheid en gezondheid van de kinderen. Er moeten daarom evenveel subsidies gaan naar kinderopvang als naar onderwijs. Als je vrouwen wil reactiveren, zijn zij zeer kwetsbaar op het moment dat ze de zorgen voor hun kind moeten toevertrouwen aan een derde. De zorgen tijdens de eerste 1.000 dagen zijn essentieel om op te groeien als gezonde stedelijke bevolking. Er is geen betere investering voor een (stedelijke) overheid.

5.      Wij verzoeken u daarom dat het stadsbestuur deze beslissing tot sluiting van Calimero heroverweegt en de tijdspanne minstens verlengt tot aan de opening van het nieuwe aangekondigde stedelijk kinderdagverblijf op het Moorkensplein (2140 Antwerpen – Borgerhout).

Deze brief geldt als formeel protest namens de ouders en wij zien uw reactie graag tegemoet.
Wij hopen dat de timing van deze reactie, met name midden in ‘de week van de kinderopvang’, ervoor zal zorgen dat deze communicatie uw volle aandacht geniet.
Deze brief wordt u geschreven onder alle voorbehoud.

Met oprechte achting,

Namens de ouders,


Ana Maria Franken & Ida Wollens    Contact the author of the petition

Sign this Petition

By signing, I authorize Ana Maria Franken & Ida Wollens to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.