Heli's husband to Finland

Hård tolkning av utlänningslagen omöjliggör familjelivet

2008-07-25

Heli vet hur finska Migrationsverket tolkning av utlänningslagen kan påverka livet för enskilda familjer. Heli lärde känna sin man, Lezgin från Turkiet, genom bekanta i januari 2005. De började hålla kontakt via telefon och e-post, vilket ledde till att paret gifte sig i Turkiet i april samma år. Deras äktenskap är registrerad både i det turkiska och det finska folkbokföringssystemet, men Heli och Lezgin har ändå inte fått möjligheten att leva som ett gift par på riktigt. Detta beror på att Migrationsverket anser att de har ingått sk. skenäktenskap, vilket har ingåtts enbart i syfte att ge Lezgin laglig rätt att flytta till Finland.

Huvudargumentet i Migrationsverket beslut om att inte ge Lezgin ett uppehållstillstånd är att de inte anser att makarna har något riktigt familjeliv, för att de har inte bott tillsammans längre än några veckor. I praktiken förhindrar just verkets beslut deras familjeliv, för att Lezgin har inte ens fått ett turistvisum till Finland och Heli kan inte tillbringa längre tider i Turkiet på grund av hälsorelaterade och ekonomiska skäl. Förvaltningsdomstolen accepterade inte heller en överklagan om påverkar ärendet på något sätt. Paret har altså ingen utväg.

Trots dessa problem som känns oövervinnliga och trots det långa avståndet har Heli och Lezgin hållit daglig kontakt med varandra redan under tre år, och de har inte förlorat hoppet om att få leva tillsammans. Migrationsverket anser dock att paret har inte några känsloband som hör till familjelivet, och vilka skall skyddas enligt lagen. Man måste verkligen fråga sig hur Migrationsverket kan bedöma om känsloband finns eller inte mellan två personer. Heli och Lezgin har redan under mer än tre år haft kontakt per telefon flera gånger varje dag. De skickar varandra presenter och lovar varandra evig kärlek tills döden skiljer dem åt. Varför vill Migrationsverket inte ge dem en möjlighet att leva tillsammans på riktigt?

Ytterligare information:

Katja Tuominen, Vapaaliikkuvuus
Tel. +358-50-537 3103

Förfrågan om intervjuer:


If you agree, please sign petition. Thank you for supporting us.