Za ponovno ispitivanje Dragana Paravinje o slučaju Antonije Bilic

7.06.2011. nestala je Antonia Bilić (17) kod Drnisa .

Viđena je kako stopira na Čikolskom mostu, ulazi u kamion. Od tada je nema. 
Indicije od početka upućuju na vozača kamiona, te nakon nekog vremena dolazi se do imena Dragan Paravinja koji je odgovoran za nekoliko silovanja u prošlosti.
Vlasi kose i dvije kapi krvi na molekularnoj razini iz kamiona su analizom potvrđene da pripadaju Antoniji Bilić, te dokazuju da je  bila u spornom kamionu, kao sto se i Paravinjin i Antoniin signal mobitela preklapaju u određenom trenutku.

Nakon opsežne potrage za Paravinjom koji je bio u bijegu pred policijom, te njegovog ilegalnog prelaska granice u BIH i skrivanja u šumi kod Banja Luke, Dragan Paravinja je uhićen 26.06.2011 u 11:55 u BIH .

U vezi slučaja Antonije Bilic, hrvatski istražitelji su ga u dva navrata ispitivali u Sarajevu.
Nakon ispitivanja i prvotnog negiranja, ipak istog dana priznaje da nakon pokušaja silovanja zadavio Antoniju Bilić i bacio njezino tijelo u rijeku Krku, te to i pri drugom ispitivanju potvrđuje.
S obzirom da je D. Paravinja tražen i od policije i sudstva BIH, tamo ostaje u pritvoru gdje biva osuđen za pokušaj silovanja iz 2002. 

Hrvatska traži izručenje, te zbog težine djela za koji je osumnjičen da je počinio u Hrvatskoj, vlasti BIH ga nakon donešene nepravomoćne presude u BIH ipak privremeno izručuju Hrvatskoj.

Izlazi pred istražnog suca u Sibeniku 23.07.2011. te opovrgava svoje ranije priznanje, tvrdivši da je isto dao pod prisilom policije i da su mu tragovi podmetnuti. Dobiva mjeru istražnog pritvora u kojemu u RH može ostati do 6 mjeseci.

Dok se istraga oko slucaja nastavlja, istražitelji izjavljuju da se on ne može ponovno ispitati na iste okolnosti na koje je prethodno ispitan, već uz zahtjev državnog odvetništva istražnom sucu može biti ispitan na eventualno nove okolnosti.


Dragan Paravinja je jedini znani osumnjičenik koji zna istinu o nestaloj Antoniji Bilić koja do danas nije pronađena. 
Zakon i birokracija ne smiju stajati na putu da se sazna istina dok je u pitanju život nestale maloljetnice.

Objavljujemo peticiju da se Dragan Paravinja ponovno ispita od strane istražitelja na okolnosti nestanka Antonije Bilić.


Grupa zabrinutih građana    Contact the author of the petition