Hands off culture and media in Hungary!

Váradi Balázs
Guest

/ #24 Miért nem írom alá, bár a nagyjával egyetértek?

2010-12-15 11:00

A sajtószabadság megsértése ellen rögtön és elvből tiltakoznék, ha csak az lenne a petícióban. Viszont, bár és nevetségesnek és elszomorítónak tartom, amikor politikusok avítt esztétikájukat akarják érvényesíteni, a petícióban foglalt állítás: hogy a művészetet szakembereknek kell értékelni, nem pedig politikusoknak, számomra nem elfogadható.

Egy demokráciában arra igenis joga kell legyen a megválasztott politikusnak, hogy beleszóljon, mire költik a közpénzt, beleértve a kultúrát is. Ez akkor is igaz, ha bölcsebb lenne szerintem másképp dönteniük, nem beleszólniuk egyes művészi döntésekbe, még akár saját ideológiájuk fényében is.

Legyen a színházcsinálás szabad? Legyen, saját, szponzori pénzből és jegybevételből. De az nem alanyi jog, hogy kritikusok vagy a színházcsinálók maguk döntsék el, mi menjen a (rengeteg) állami pénzből finanszírozott Nemzeti Színházban. Akinek ez nem tetszik, addig, amíg nem ültethet olyan politikusokat a megfelelő székekbe, akik az ő kulturális preferenciáit képviselik, vegye meg a kultúrát saját pénzén. Én így teszek.