Hands off culture and media in Hungary!

Contact the author of the petition

This discussion topic has been automatically created of petition Hands off culture and media in Hungary!.

Katie Vida
Guest

#1 Basic Freedoms

2010-12-14 03:18

Culture is a basic freedom for us all-it should not be tampered with by any government under any condition. I am publicly submitting my name to this petition to demonstrate the grave importance of this moment in Hungary's history so that past tragedies not be relived. As a second generation Hungarian and as someone whose father participated in the revolution of 1956, I beg that the terrible imbalance in the Hungarian Parliament be challenged with deserving questions and results.

Katie Vida
Rita Márkus
Guest

#3

2010-12-14 12:02

védeni kell a jogainkat!
István Gusztos
Guest

#4 Mindent lehet...

2010-12-14 12:15

Ahol az alkotmánybíróság megfegyelmezhető, mert jogszerű, helyes döntést hozott, ott mindent lehet - ha hagyjuk.
Zsuzsa Hermann
Guest

#5 no

2010-12-14 12:19

no comment
Hell István
Guest

#6 Csak magunkra számíthatunk

2010-12-14 13:00

A kormánypárt(ok)nak és a velük kollaboráló Jobbiknak olyan túlsúlya van a parlamentben, az államosított médiában és most már az ügyészségen is, hogy az Alkotmánybíróság és a Köztársasági Elnöki Hivatal bedarálása után mindenki csak a saját bátorságára, nyugalmára, öntudatára számíthat. Nincs senki, aki megvédje a sajtó, a művészetek, az oktatás szabadságát, a legszegényebbekkel való szolidaritást, mint a felnőtt, felelős és szabad egyénekből álló demokratikus Magyarország. Talán ki kellene tűznünk a Kossuth-címert, hogy az utcán is felismerjük egymást.
Eszter Gábor
Guest

#7

2010-12-14 13:46

no comment
Halmágyi Sándor
Guest

#8 "...szabadnak lenni, nagyon szívesen, úgyis csak gazdag él kellemesen." B.B.

2010-12-14 13:49

Csak annyit, hogy a gyakorlat, nem új, valamennyien tudjuk, hogy álom az a fajta "szabadság" amire vágytak elődeink és magunk is. Néha ugyan úgy tűnt "szabadabb" az önmegvalósítás, de ha magunkba és a múltunkba nézünk, tudjuk mennyi opportunizmusunkba került a látszatszabadságunk, mert mindíg "valakik" döntöttek arról mennyit és mikor és miért kapunk. A "szakembereink" is többnyire önjelöltek vagy a politika által választottak és olyasról is mondanak véleményt amit nem láttak, nemolvastak, nemérintettek. Ha tükörbe tudunk nézni az is csak azért van mert túl vagunk már minden megaláztatáson. Aki pedig azt gondolja, hogy egy színház igazgatójának kinevezése nem politikai kérdés hanem szakmai az egyébb ostobaságot is elhihet. :-)
Borka Szabó
Guest

#9

2010-12-14 15:48

Absolutely agree! Csak semmi TTT- és Sanzonbizottság! Eszükbe se jusson!!!
james leverett
Guest

#10 IN HUNGARY, SO IN THE WORLD

2010-12-14 16:51

What is happening in Hungary to its distinguished, influential culture, is now being repeated in many places around the globe. The growing strength of reactionary political forces apparent in the United States is rekindling what we know as our "Culture Wars" of artistic suppression and censorship.

By signing this petition and supporting Hungarian artists, you are supporting your own culture wherever you are.
József Balog
Guest

#11 eccerű

2010-12-14 17:22

tényleg.
központ, állam, politika.
mondjuk, pont 4 évente szavazhat egyszer.
azzal, hogy eljön és megnézi, mit csinálunk a színházunkban.
aztán, ha tetszik, visszajön.
ha nem, akkor nem.
óóóóó.
azt mondja, amit a Belénessy.
ha pénzt ad az állam médiára, akkor nem ugatunk bele az államba.
ember!
a pénzt mi adtuk.
az állam a miénk.
és beleugatunk.
és használjuk, mert értünk hozzá.
az elmúlt hat évben legalább 3500 interjút csináltam a magyar kultúráról és a kortárs képzőművészetről.
szerintetek?

This post has been removed by the author of this petition (Show details)

2010-12-14 17:43


Martinkovics Katalin
Guest

#13 a Bátor Magyarnak,

2010-12-14 17:52

vagy szólítsalak 12 kutyának? mert a nevedet nem merted vállalni...
csak hogy értsd: nem egy emberről van szó, ha nem mindnyájunkról (már ha kultúrafogyasztó, netántán valamit alkotó ember vagy, esetleg vannak gyerekeid, ilyesmire gondolok), és még csak nem is a színházról általában, vagy egy színházról, és főleg nem Alföldiről, akit, tudtommal, még nem rúgtak ki. Nehéz is lenne, mert a parlamenti Halász János bólogatásokkal ellentétben (tudniillik hogy csökkenő nézőszám és egyebek) ezek a tények:
"Alföldi Róbert igazgatásának második évében a Nemzeti Színház 94-96%-os telítettséggel játszott. Duplájára nőtt a bérletvásárlók száma. A nézők közül legtöbben a 26-38 éves korosztályból kerültek ki. A rétegszínházi besorolást nem igazolja az, hogy a közönség több, mint 70%-a alkalmazott, diák vagy nyugdíjas. A színházba visszatérők száma 16%-kal nőtt az elmúlt évadban. Az előadások több külföldi fesztiválon is szerepeltek, közönség- és kritikai sikerrel."
Talán gondolkodj el ezen is.

És ha olyan "jobb helyeken" szeretnél élni, ahol "falhoz állítják az embert és lelövik mint egy rühes kutyát", még van néhány hely a világban, ahol kielégítheted az ilyen irányú igényedet. Nem hinném, hogy a többség nálunk erre vágyna.
Richard Mennen
Guest

#14 Shame on the Fascists

2010-12-14 18:31

If these repressive measures are taken the reputation of Hungry throughout the free world will be irreparably damaged, international artistic exchange will be curtailed, and the vibrant cultural renaissance that began in 1989 will die. Hungarians, do not let this happen.
Szekely Thomas
Guest

#15 Veszejben a demokracia

2010-12-14 19:02

Meg nem felejtettuk el mi tortent 20 szazad elso harmadaban es emlekezunk hogy kezdodot. Nem engedhetjuk azt ujra.
Andrássy Erzsébet
Guest

#16

2010-12-14 21:31

Nem tesznek mást, pusztán ugyanazt,mint elődeik a kormányzásban 1947-től 1990-ig és azt követően a szocialista kormányok alatt.Rájöttek,hogy ebben az országban csak úgy lehet elérni a céljaikat,megvalósítani terveiket,ha az előző rezsim embereit eltávolítják. Nem állítom,hogy jó módszer,ha szakembereket,adott esetben megfelelő poszton lévő művészeket is eltávolítanak, de hatásos.Ezt már Antallnak meg kellett volna tennie...most már lehet,hogy késő.A fejekben már túlságosan eluralkodtt a gyökértelen,talajtalan gondolkodás stb.

Kedves Szekely Thomas, bizonyára nem itthon élsz, ezért nem ismered pontosan a helyesírásunkat. A veszély főnevünket éppoly ly -nal írjuk, mint a Te vezetéknevedet.
Susanna Konietzko
Guest

#17

2010-12-14 21:55

Freiheit für Künstler und Presse.
Kata Nagy
Guest

#18 kata.tiszai@gmail.com

2010-12-14 22:07


I am fed up!
Guest
Guest

#20 Re:

2010-12-15 01:51

#16: Andrássy Erzsébet -  

Erzsébet, ne bántsd az osztálytársamat, bántották eleget! Ötvenhatban el kellett innen mennie. negyvennégyben nem tette meg. Tudja, miről ír. Még ha nem is helyesen. Te viszont helyesen írsz, de betanult szöveget. Fodor Tamás

Guest
Guest

#23 Re:

2010-12-15 09:16

#16: Andrássy Erzsébet -  

Ugyan mi lehet a "talajtalan", "gyökértelen" gondolkodás? Vajon meddig lehet még szajkózni ezt "a szocik miatt" szöveget? Ezt a petíciót olyan emberek írják alá, akik gondolkodásának gyökere és talaja a művészet és a sajtó szabadságába vetett hitben van. Többek között.

Váradi Balázs
Guest

#24 Miért nem írom alá, bár a nagyjával egyetértek?

2010-12-15 11:00

A sajtószabadság megsértése ellen rögtön és elvből tiltakoznék, ha csak az lenne a petícióban. Viszont, bár és nevetségesnek és elszomorítónak tartom, amikor politikusok avítt esztétikájukat akarják érvényesíteni, a petícióban foglalt állítás: hogy a művészetet szakembereknek kell értékelni, nem pedig politikusoknak, számomra nem elfogadható.

Egy demokráciában arra igenis joga kell legyen a megválasztott politikusnak, hogy beleszóljon, mire költik a közpénzt, beleértve a kultúrát is. Ez akkor is igaz, ha bölcsebb lenne szerintem másképp dönteniük, nem beleszólniuk egyes művészi döntésekbe, még akár saját ideológiájuk fényében is.

Legyen a színházcsinálás szabad? Legyen, saját, szponzori pénzből és jegybevételből. De az nem alanyi jog, hogy kritikusok vagy a színházcsinálók maguk döntsék el, mi menjen a (rengeteg) állami pénzből finanszírozott Nemzeti Színházban. Akinek ez nem tetszik, addig, amíg nem ültethet olyan politikusokat a megfelelő székekbe, akik az ő kulturális preferenciáit képviselik, vegye meg a kultúrát saját pénzén. Én így teszek.
Lengyel Anna
Guest

#25 a politikusok joga

2010-12-15 12:07

#24: Váradi Balázs - Miért nem írom alá, bár a nagyjával egyetértek? 

 

Kedves Balázs! Arról mit gondol, hogy Alföldinek érvényes szerződése van 2013-ig? Az smafu? És arról mit, hogy a kifejezetten jegybevételre dolgozó és csakis szórakoztató színházat készítő Madách és Operett úgy kapnak támogatást, mintha művésszínházak volnának, utóbbi a Nemzetinél többet. És arról vajon mi a véleménye, hogy egy fasiszta kisebbség tomboló követelőzésére történik a leváltás, mert Alföldi "buzi, perverz, zsidó és a Nemzetihez méltatlan" - mindez olyanok szájából, akik persze semmit sem láttak tőle?Javaslom, hogy ezeket a tényeket se hagyja figyelmen kívül. Mellesleg Magyarországon még a Madách-féle zenés színházakban semigen lehet úgy jegyárat képezni, hogy a bevételből éljen meg a produkció, bármilyen sikeres. Színvonalas művészszínház azoban szinte sehol a világon nem létezik pusztán jegybevételből és szponzori pénzből. Vagyis a Maga logikája a hazai szabad művészszínház halálát jelentené.