Hands off culture and media in Hungary!

Contact the author of the petition

This discussion topic has been automatically created of petition Hands off culture and media in Hungary!.

Gajzágó Attila
Guest

#26

2010-12-15 12:25

Egyet értek a tartalommal!!!
Edina Kriszta
Guest

#27 judit.teveli@gmail.com

2010-12-15 13:41

Olvasd el a peticiót, már minden központosítva van lassan.
Váradi Balázs
Guest

#28 Válasz Lengyel Annának

2010-12-15 14:41

Kedves Anna:

1 Alföldi, érvényes szerződés: persze igaza van. Nekem meg a magánnyugdíjpénztárammal hittem azt, hogy van, a Költségvetési Tanács munkatársai azt hitték, vonatkoznak rá a munka törvénykönyvének passzusai, és sokaknak meg az állammal, négy évvel ezelőtt mentek el, most visszaveszik. Az állam, 2/3-os hatalmával visszaélve sérti a jogelveket (pacta sunt servanda), miközben betartja a jog betűjét - ez felháborító, tüntettem is ellene, de ez a petíció nem erről szól. A többi is felháborító, amit sorol, csak nem ez van a petíció szövegében.

2 Jegyárak: erről nagyon mást gondolunk, ön és én és a kormány. Valószínűleg ahogy én gondolkodom, az közelebb van önhöz, mint a kormányhoz, de megintcsak: nem erről szól a petíció szövege.

Ha én egy szöveget aláírok, az nem azt jelenti, hogy magaménak fogadom, ami benne van. A megfogalmazó felelőssége, mit vesz bele, mit nem. Ha azt írja, csak "szakembernek" van joga, politikusnak nem abba, mire megy a kultúrára szánt közpénz, ugyanúgy nem írom alá, mintha ugyanezt mérnökök írnák az atomerőműről vagy orvosok az egészségügyi alapról.

Üdvözlettel,
Váradi Balázs
Guest

#29 Re: Válasz Lengyel Annának, errata

2010-12-15 14:43

#28: Váradi Balázs - Válasz Lengyel Annának 

"az nem azt jelenti" helyett, helyesen: "az azt jelenti" és az utolsó bekezdésből kimaradt egy "beleszólni"

Martinkovics Katalin
Guest

#30 Re: Miért nem írom alá, bár a nagyjával egyetértek?

2010-12-15 14:54

#24: Váradi Balázs - Miért nem írom alá, bár a nagyjával egyetértek? 

Kedves Balázs! Ha ön saját pénzen veszi meg a kultúrát, akkor nyilván színházba nem jár, ugyanis minden színház jegyárainak nagy százalékát az állam/önkormányzat (tehát az adófizetők, közöttük nyilván Ön is) fizetik ki.

Mert azt azért világosan kellene látni: az államnak nincs pénze. Az államnak az a pénze van, amit az adófizetőktől így-úgy behajt. Tehát az adófizetők azok, akik a kultúrát támogatják.

És az adófizető állampolgárok azok, akik megbízzák a politikusokat a képviseletükkel, illetve ezért fizetést biztosítanak számukra – tehát a politikusnak nem önmagától, ab ovo van hatalma, hanem az állampolgárok ruházzák fel azzal, átmenetileg, alkalmanként. Magyarország nem királyság, és mi nem vagyunk alattvalók.

A jelenleg hatályos Alkotmány egyébként átvette az Aranybullából a ius resistendi-t, azaz az ellenállás jogát, amely a negyedik nemesi alapjog volt, és amely most (még) mindenkit megillet(ne), illetve kötelez(ne). A 2.§ (3) bekezdés szerint „Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.

Ezen felül a jelenleg hatályos Alkotmány alapján mindannyiunk alanyi joga a művelődéshez való jog, és kinyilvánítja az Alkotmány az oktatás, a tudomány és a művészetek szabadságát is:

70/F. § (1): A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.

70/G. § (1): A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.

zsófia váradi
Guest

#31 Miféle bűnt követhettem el?

2010-12-15 14:55

Miféle bűnt követhettem el, hogy elveszik tőlem a kedvenc rádiómat, tv csatornámat, újságomat, hírportálomat, kulturális intézményemet? A nyugdíjamról nem is beszélve... Sose hittem volna, hogy ezt megérem!
Végső Zoltán
Guest

#32

2010-12-15 22:07

Szerintem nem ér semmit, ha olyanok is aláírják (márpedig túlnyomórészt eddig olyanok írták alá), akiknek a szakmáját közvetlenül érinti ez a törvény. Az lenne az igazi, ha tényleg azt láthatnánk, hogy általános társadalmi felháborodás miatt íródnak ez ügyben petíciók.
Lengyel Anna
Guest

#33 Ki írja alá?

2010-12-15 22:30

Már megbocsásson, kedves Zoltán, de ez aztán nagy marhaság. Akinek guillotine alá szorítják a fejét, ne ordítson, mikor zuhan a kés? Másfelől mit nevezünk törvénynek? Egy diktatúrára törő hatalom azon rendelkezését, mellyel bevezeti a cenzúrát, én ugyan nem tekintem annak. Ha még igazi demokrácia volna Magyarországon, ilyen törvényt a köztársasági elnök alá nem írna, az alkotmánybíróság pedig azonnal visszalökne. És voltaképp melyik szakma érintettjeiről beszél? Hiszen itt szó van a sajtóról és a kultúráról is. Vagyis a médiában és a kultúrában dolgozók mind tartózkodjanak az aláírástól? Alföldi Róbert ne írja alá egyedül, mert személyesen csak ő érintett momentán. Annál fontosabb, hogy aláírják a Nemzeti társulatának tagjai, jelezve, hogy vannak fontosabb dolgok is a világon, mint főszerep meg kényelmes nemzetis állás. Hogy jelezzék, nem félnek. Már aki nem. Hogy kiállnak a művészet szabadságáért akkor is, ha ez esetleg majd az állásukba kerül. Ahogy az ÉS, a Narancs, a 168 óra, a Népszava vagy a Klubrádió munkatársai is. Bátran írjátok alá, kedves kollégák! Jó társaságban leszünk.
Végső Zoltán
Guest

#34 Re: Ki írja alá?

2010-12-15 22:51

#33: Lengyel Anna - Ki írja alá? 

Azt gondolom, hogy amíg  másik mondandóját marhaságnak nevezheti valaki, addig nehéz lesz kijönni az akol melegéből.
Én igenis annak örülnék, ha nem csak újságírók és művészek írnának alá, hanem a társadalom minden rétegéből jönnének a támogatók. És az is jó lenne, ha nem csak a baloldali média érezné magát megszorítva, hanem a jobboldalon is világossá válna, hogy ez ott is ugyanolyan veszélyes. Hol van erről az oldalak között folytatott párbeszéd?
Azt gondolom, ami itt folyik, az egyfajta pártoskodás és ha csak az a kör ír alá, aki eddig, az nem segíti, hogy a társadalom megértse ennek a törvénynek a valós, teljes társadalomra kiterjedő hatását, mert ez ebben a formájában megmarad egy ilyen befeszült, baloldali cuccnak.

Jules Schers
Guest

#35 Would Fidesz support its political opponents (when in power) in installing a Mediatanacs?

2010-12-15 23:31

Freedom of press is a fundament of a constitutional democracy. Granting groups and individuals within a society equal opportunity to put forward their viewpoints and to be able to be publicly critical about those in powerfull positions is the best guarantee against corruption and misuse of power. Those in power should realize that one of the best signs of the fairness of their laws is that they themselves would still support it if they would be in the position in which their political opponents are now. It is my personal impression that Fidesz would not agree with this law if a 2/3rd majority of socialists would install this commission.
Therefore I urge them to withdraw this law and go back to their original cause: the strive for a society that is equally free for everyone!

Jules
Utrecht, the Netherlands
Lengyel Anna
Guest

#36 Re: Re: Ki írja alá?

2010-12-16 01:03

#34: Végső Zoltán - Re: Ki írja alá? 

Ha maga szerint ez pártoskodás, akkor nem fogunk egyetérteni. Amúgy meggyőződésem szerint felnőtt, értelmes vitában a "marhaság" szónak el kell férnie. De ebben sem kell egyetértenünk. Másfelől viszont most azt írja, hogy nem csak művészeknek és újságíróknak kéne aláírniuk (s hozzáteszem, a több tucat jeles külföldi név tulajdonosai sem érintettek, még ha múvészek is), amivel természetesen nyilván mindenki egyetért, egy órával korábban viszont azt gondolta, "semmit sem ér", ha ők is aláírják. Hát most akkor melyik? Nagy különbség.

Csáki Judit
Guest

#37

2010-12-16 11:42

Zoli, én csak azt kérdezem, mit kéne tennünk? 1. nem aláírni 2. személy szerint meghívni a... nemtomkit, azt a bizonyos jobboldalit, hogy írják alá? A szöveg szerintem elég széles, és hát van is az aláírók közt jobboldali. A látszat persze a szokásos, de erről nem csak az úgynevezett baloldal tehet, pontosabban most éppen ellene tesz. Vagy nem? De mondd, van-e ötleted.
Pásztó Eszter
Guest

#38 civilek is aláírhatják?

2010-12-16 12:11

A szöveggel alapjában véve egyetértek, bár nem a szakembereknek kellene értékelni a művészeteket, hanem a nézőknek, látogatóknak, olvasóknak. Személy szerint nem tetszik sem a Nemzeti épülete, sem a repertoárja, sőt még az Alföldi se szimpatikus, de most nem erről van szó. Ha Kerényi Imre lehetett a Madách meghatározó figurája, Heltai Péter az MTV szerkesztője, akkor az Alföldi is lehet a Nemzeti igazgatója. (természetesen nem óhajtom őket összemosni,felsorolásommal csak a sokszínűséget szerettem volna érzékeltetni) A múlt századbeli moldáv varietészínházra emlékeztető építményt meg nyugodtan kiadhatta volna a románoknak a megbékélés jegyében. Ha az építtetők azt gondolták, hogy a soroksári ipartelepen jogfolytonos lehet a klasszikus, régi Nemzeti, akkor tévedtek.
J.Lehel
Guest

#39 a Váradi Balázs szerkesztette petíciót bármikor szívesen aláírnám...

2010-12-16 14:32

addig csak ezt, mivel "A sajtószabadság megsértése ellen rögtön és elvből" nem tiltakozni meggondolatlanság volna.
Robert Kerr-Ardis
Guest

#40

2010-12-16 15:22

It is unthinkable to suffer under a dictatorship in one of the member states of the EU. If the cultural sphere and those mediums whom are the embodiment of free speech are restricted in their ways or practises, you'll lose freedom. That cannot be allowed nor allowed to be sacrificed on the altar of petty politics!

With Solidarity,

Robert

United Kingdom

izomagyú
Guest

#41 Jókaitól ídézve

2010-12-16 16:02

"A nép, ideiglenes választmányát a tanács és polgárság választmányával egyesítendőt kinevezve, kívánta, hogy Stancsics Mihály, ki sajtói állítólagos vétség miatt fogva van Budán - miután kimondatott, hogy cenzúrai törvények nálunk nincsenek, nem is voltak soha -, szabadon bocsáttassék, s a censurale collegium rögtön mentessék fel hivatalától;"
Guest
Guest

#42 Re: Jókaitól ídézve

2010-12-16 18:14

Guest
Guest

#43 Re: Re: Re: Ki írja alá?

2010-12-16 18:36

#36: Lengyel Anna - Re: Re: Ki írja alá? 

"Szakmán kívülilként" jelentkezem, mint közöltem is, nyugdíjas közszolga (köztisztviselő) vagyok, bár bölcsész végzettséggel. És ezt a vitát inkább abba kellene hagyni. Számomra a legfontosabb a sajtónyilvánosság lehetősége, ezért írtam alá. És ezért tartom értelmetlennek - csak jelen esetben - a Váradi Balázs által indulált vitát is arról, hogy ki döntösön a közpénzek kulturális felhasználásáról. Természetesen az is megér egy misét, de itt és most másról van szó: annak a bizonyos "misének" a nélkülözhetetlen előfeltételéről, a nyilvánosságról. Kérem, erre összpontosítsunk. Láng László

This post has been removed by its writer (Show details)

2010-12-16 19:43


Kutyus
Guest

#45 Fall

2010-12-16 19:48

Lassan ereszkedik lefelé a tantusz a fülkeforradalmároknak is. Sajnos csak úgy, ahogy az őszi levél: Sztálingózik.
Egidijus Stancikas
Guest

#46

2010-12-16 20:28

It's BAD!!!
Anna Lengyel
Guest

#48 Re: EU and dictatorship

2010-12-16 22:43

#40: Robert Kerr-Ardis -  

Dear Robert, 

We really hope that the EU won't let this happen. Sadly, they have just condoned the government's stealing of private pension accounts. So there is room for doubt. Do tell your friends about this petition, please and send them the link with some background information in English: 

logspot.com/2010/12/report-arts-freedom-under-threat-in.html
/arts-culture/upstaged-blog/579635/canary-in-the-coal-mine-theatermaking-gets-scary-in-hungary 
commentisfree/2010/nov/23/hungary-europe-democracy-rule-of-law

 

Thank you

András Göllner
Guest

#49

2010-12-16 23:43

The European Union's toleration of the Hungarian Government's suppression of discursive democracy, press freedom, and cultural independence is a mockery of the most fundamental principles of EU membership. Hungary has morally forfeited the right to exercise the Presidency of the Union. Viktor Orban's predatory governance, and autocratic rule should be of concern to all Europeans who share a commitment to democracy and civil right.
Kovács András
Guest

#50 tiltakozom...

2010-12-17 00:42

...továbbá az ellen is, hogy a független magyar bíróság ítéleteit az annak felülbírálatára nem jogosult országgyűlésnek egyáltalán eszébe merjen jutbni felülbírálni - megsokszorozva e törvénytelenséget azzal, hogy a csőcseléket kívánja így felmenteni!