Nee tegen het koningslied

Quoted post

Hendrik

#7062 Drie vingers in de lucht als een W

2013-04-22 19:38

Is een variant op de Hitlergroet (kühnengroet) die in Duitsland evenzeer is verboden als de traditionele Hitlergroet. Het is te gek voor woorden: we zingen een kwijllied en brengen de Hitlergroet aan Alex. Het is te gek voor woorden

Replies

Bert Halbeir

#7141 Re: Drie vingers in de lucht als een W

2013-04-22 20:37:20

#7062: Hendrik - Drie vingers in de lucht als een W

... Dat vind ik heel interessant, en u heeft inderdaad gelijk:

Duits - rechtse - 'fanclubs' schreeuwen dit soort groet ook in hun voetbal-stadion... En darbij staan ze op van hun zitplaatsen en brullen luidkeels: "Sieg!... Sieg!... Sieg!" (er mankeert slechts nog het woord "Heil!" achteraan om de volledige slachtkreet van de SS en SA te herhalen. .. Maar dit mag niet / niet meer in Duitsland, in het openbaar!)...

En deze ,fanclubs' herhalen deze kreet-sang ook nog op en manier die overgenomen is van het typische rapsong-rythme...

Maar zulke associaties dient natuurlijk een goed-geaarde, gemiddelde Nederlander niet te hebben, tijdens het aanbevolen gemeenschappelijke singen van een onschuldig "Koningsliedje"!

Ofschoon het ook een beetje naar is. Want enkele dagen later, op de dag van de "Dodenherdenking" dient toch de zelfde gemiddelde Nederlander zich juist weer te herinneren hoe onvrijheid en onderdrukking in het verleden begonnen zijn, o.a. door blindelingse onderwerping en aanbidding van een godgelijke 'führer', voor wie men de eed moest zweren en trouw diende te zijn tot in de dood (K-lied: "zolang ik leef..").

Misschien heeft daar boven / daar beneden in den Haag toch iemand het historische bewustzijn van de Nederlandse onderdanen onderschat?!

A ppropos:

Hulde voor de 16 kamerleden (1e + 2e kamer), onder wie ook een of twee Friesen(!), die weigerden de eed op de nieuwe koning te zweren, omdat zij als kamerleden al een eed op de Grondwet gezworen hebben!

... En voor hun straf moeten ze nu in de Nieuwe kerk helemaal op de achterste zitbanken / stoelen gaan zitten (opdat ze dan door de tv-toeschouwers niet meer kunnen worden gezien tijdens de eed-ceremonie!)