Dostupnost FreeStyle libre u Srbiji - Da dijabetes manje boli

NEOPHODNA DOSTUPNOST FREESTYLE LIBRE U SRBIJI

Ovo je peticija za omogućavanje dostupnosti uređaja FreeStyle libre kompanije Abbott, u Srbiji, koji bi značajno olakšao život dijabetičara. Naročito odojčadi, male dece, nemoćnih koji nisu u stanju da iskažu kritičnost svog stanja, što bi drugi mogli pratiti za njih. Uređaja za sve dijabetičare mučnog moranja svakodnevnog bockanja. Uređaja koji bi značio SIGURNOST u 24oro časovnom uvidu u stanje glikemije, SLOBODU življenja ionako komplikovanog životnog režima dijabetičara.

PicsArt_07-05-12.59_.20_.jpg

SKENIRANJE UMESTO BOCKANJA

Kupovina Freestyle Libre-a nije moguća u Srbiji, kao ni u zemljama regiona ( Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji). Takođe, ovaj uređaj se u zemljama u kojima je dostupan, može kupiti samo putem online prodavnice, gde se naručuje i šalje na adresu kupca.
Do sada, uz korišćenje standardnih merača glikemije bilo je potrebno bockati se dosta puta tokom dana kako bi znali kretanje glikemije. Za tako nešto je potrebno i više od 6 merenja, što pored velikih finansijskih izdataka ostavlja i velike posledice na koži i vrhovima prstiju.

PicsArt_07-05-12.50_.05_.jpg
Abbott- ov Freestyle Libre je jedan od pionira nove tehnologije koja meri glikemiju iz međustanične tečnosti koja se nalazi u međuprostoru mišića i kože. Ova tehnologija se u svakom aspektu unapređuje sve više, tako da je razlika između merenja glikemije iz krvi i međustanične tečnosti zanemarljiva i smanjena u prihvatljive okvire.

PicsArt_07-05-12.56_.01_.jpg
Princip rada Libre-a je jako jednostavan i sastoji se od dva dela: Čitača i Senzora. Senzor se postavlja na spoljni deo nadlaktice i jednostavnim prelaskom čitačem preko njega očitava vrednosti i ispisuje ih na ekranu praveći grafik kretanja glikemija od prethodnog očitavanja.
Memorija uređaja iznosi 90 dana i na njemu je moguće meriti glikemije pomoću tračica(Freestyle Optimum trake odgovaraju i mogu se naći u Hrvatskoj ali ne i u Srbiji).

VAŠ POTPIS - NAŠ SPAS

Zato se mole svi nadležni, u ime svakodnevnih borbi dijabetičara, da učine sve što je u njihovoj moći da se OMOGUĆI DOSTUPNOST ABBOTT UREĐAJA FREESTYLE LIBRE U SRBIJI, potencijalno kupovinom, a pre svega mogućnošću dobavljanja istog preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 

20170706_170711.png

Ovo nije nemoguće. Svaki potpis je znak želje i pomoći - Vas, bližnjih i svih onih kojima je potrebna i značajno im olakšala život.