Aláírásgyűjtés a VI-os kategóriába sorolt független színházak működésének törvényben rögzített bizto

Quoted post

Krisztina Fazekas
Guest

#33 A független kultúra támogatásáról

2010-08-17 07:32

Az egész világon tisztában vannak vele, hogy a független művészet az, amely előre viszi a művészeti életet. A független művészet frissíti és táplálja a main stream kultúrát. A main stream kultúrának nem jelenthet gondot nagy támogatók megszerzése, hiszen látogatottságuk és kialakult presztizsük lehetővé teszi számukra, hogy nagy szponzorokhoz jussanak. A független művészetnek sokkal korlátozottabbak az ilyen irányű lehetőégei. Ezért jóval fontosabb állami támogatásuk.

Talán a magyar kormány elgondolkodhatna azon a lehetőségen, hogy ne csak a tömegsportokat (például a halott magyar focit, amely csak a huligánkodást szüli) támogató vállalatok kapjanak adókedvezményt, hanem a kultúrába komolyan invesztáló vállalatok is.

Ha az államnak nincs pénze a kultúra támogatására, teremtsen olyan feltételeket, hogy a magánszponzoráció megerősödjön. Promótálja támogassa és szervezze azt a legmagasabb szinten.

Érdemes nyugat-európai példákat alapul venni és nem szégyen tanácsot sem kérni. Talán a külföldi magyar intézetek munkája bővülhetne azzal a funkcióval, hogy az adott országok művészettámogató politikájának pozitív példáit prezentálja a magyar állam számára, így számos jó példából válogathatnánk, hogy miként is lehetséges kihasználni a kultúra gazdaságélénkítő hatását és alternatív forrásokat teremteni.

Kultúra nélkül a magyar népesség már jelenleg is silány mentális állapota tovább fog romlani. Ha már pénzünk nincs, legalább kultúránk legyen. Így még lenne ennek az országnak némi jövője.

Kultúra nélkül azonban lehúzhatjuk magunkat a süllyesztőbe.

Replies