Geen promotie van de racistische omvolkingstheorie in Leuven!

Geen reclame voor de “omvolkingstheorie” in Leuven!

 

Op 22 oktober mag Filip de Winter zijn boek over “omvolking” komen voorstellen in Leuven. Het is geen “interne” partij-activiteit van het Vlaams Belang, maar een op internet aangekondigde publieke activiteit, waarvoor het Antwerpse boegbeeld naar onze stad komt. Waarom? Leuven is nochtans geen “vruchtbare grond” voor racistisch gedachtegoed: in 2018 werd onze burgemeester met Marokkaanse roots verkozen met een recordaantal stemmen, en is het één van weinige centrumsteden waar het VB niet doorbrak.

 

De doorbraak van het Vlaams Belang in 2019 – met een verdriedubbeling van haar stemmen in vergelijking met 2014 – betekent niet dat de Vlamingen zoveel meer racistisch zouden geworden zijn. Het was een proteststem tegen bestaansonzekerheid waar onze politiek geen afdoende antwoord op heeft. Wanneer alle andere politieke strekkingen verder naar rechts opschuiven en ons wijsmaken dat onze welvaart en verworvenheden maar kunnen behouden worden indien we ze “inperken”, dan is een keuze voor extreemrechts snel gemaakt: wat we afpakken van vreemdelingen, kunnen we voor “ons” houden is dan de gedachtegang.

 

De coronapandemie gaf extreemrechts wereldwijd de gelegenheid om zich te “herprofileren”. Voor eventjes niet tegen de migranten – het was rap duidelijk dat ze de schuld voor het virus niet op hen konden steken – maar als antivaxers en tegen alle lockdownmaatregelen die onze gezondheid beschermen. Waar dit toe leidde in de Verenigde Staten leerden we op 6 januari 2021. De fascistische staatsgreep werd maar op het nippertje verijdeld, maar de aanhang ervoor werd gemobiliseerd doorheen de anti-coronaprotesten. Protesten die vanaf dag 1 van de pandemie door Trump werden aangemoedigd, waaronder in Michigan een poging tot ontvoering en vermoorden van de gouverneur. In Brazilië behoort vandaag eenzelfde scenario tot de mogelijkheden.

 

Ook in het Pallieterke, de krant van het Vlaams Belang die vrij te koop is in onze boekhandels, werd Trumps poging tot staatsgreep bewierookt, samen met zijn “Wuhan lab” complottheorie1 en andere corona-ontkenners en pseudowetenschappers2. Hun zogezegd “satirische” berichtgeving over Marc Van Ranst – met de typische bewerking van zijn foto om hem afschrikwekkend af te beelden, iets wat de nazis in de jaren 1930 ook met de Joden deden – waren olie op het vuur van zogeheten “losgeslagen” individuen als Jurgen Conings en zijn supporters. Door deze extreemrechtse stemmingmakerij moest één van onze wetenschappers die ons uit de crisis moest loodsen, onderduiken om zijn leven te beschermen.

 

Het is in dat verziekt “klimaat” dat extreemrechts zich nu gesterkt voelt om een stap verder te gaan, en haar hardliners in stelling brengt om de theorie over “omvolking” overal te lande te gaan promoten. Die oorspring van de theorie komt uit nazi-Duitsland, als centraal element van de zuiverheid van het Arische ras. Het was een legitimering voor de verovering van gebieden “oostwaarts” (het Generalplan Ost met de etnische zuiveringen onder Himmler) en schiep het draagvlak voor een regime dat uiteindelijk overging tot de Holocaust.

 

Er zijn grenzen aan de vrije meningsuiting, en tegenover een gedachtegoed met deze historische connotatie zijn er geen “tegenargumenten” te geven. We willen daarom vragen dat ons stadsbestuur hier duidelijk stelling inneemt.

 

  • Vinden jullie het OK dat de omvolkingstheorie wordt gepromoot op Leuvens grondgebeid?

  • Is het niet mogelijk om deze bijeenkomst te verbieden op grond van schending van de de negationismewet?

     

We herinneren de Leuvenaars eraan dat hetzelfde stadsbestuur 2 dagen eerder Eric Corijn uitnodigt om te komen spreken over de dreiging van extreemrechts. Wij vinden het dan ook logisch dat ze de daad bij het woord voegen en hier een duidelijke grens tegen trekken.

 

Geen nazistische propaganda op ons grondgebied!

 

Bezorgde Leuvense burgers en organisaties, ondertekend door:

 

Fred Guldentops, initiatiefnemer solidariteitscomité voor Julian Assange in Leuven

Petra Denier, Solidarity for all

 

 

Edit: vermits de Stad Leuven de lezing niet wil of kan verbieden (en ook niet zegt hoe ze dit in de toekomst zullen vermijden, noch de Leuvenaars wil informeren over de omolkingstheorie), roepen wa op om zaterdagavond aanwezig te zijn voor een vreedzame manifestatie: Honingbijstraat 19, 3010 Leuven, 19u

….

1Steve Bannon is de “denker” en mediamagnaat die de ideologische voeding verzorgde (en verzorgt) voor de aanhang van het Trumpisme, en uit wiens podcast de complottheorie van het “Wuhan lab” ontstond. Een complottheorie die ook in de “officiële” Amerikaanse pers haar weg vond, en die Joe Biden ook probeerde te recuperen voor zijn anti-China oriëntatie.

2Mattias Desmet, Theo Schetters, Alain Grootaers en andere Tegenwind-aanhangers kregen op de pagina’s van de extreemrechtse krant een forum om hun anti-wetenschap discours te laten proefdraaien, vooraleer ze een “breder” publiek vonden.

 

Sign this Petition

By signing, I authorize Fred Guldentops to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@petitions.net to your address book or safe senders list.

Please note that you cannot confirm your signature by replying to this message.