Kezdeményezés a hazai zsidó közélet megtisztulásáért

                                                                                                                                                                                                                                 בס“ד  

Kezdeményezés a hazai zsidó közélet megtisztulásáért  

 

Mi, hitüket, identitásukat sokféleképpen megélő magyar zsidók, a magyarországi zsidó közösségek tagjai aggodalommal figyeljük egyes intézményi vezetőink egyre inkább elmérgesedő nyilvános vitáit, botrányait. Nem nézhetjük tétlenül a közösségeinket megosztó, méltatlan acsarkodást, a felmenőink örökségét és gyermekeink elköteleződését egyaránt veszélyeztető felelőtlenséget. Elfogadhatatlannak tartjuk a közösségeken belüli és az egyes közösségek közt uralkodó széthúzást, a hitközségek közti egészséges munkakapcsolat hiányát és azt, hogy a zsidó hitközségek és szervezetek nem vállvetve harcolnak a hazai zsidóság felemelkedésének ügyéért.  

Az ellenségeskedés felszámolása azonban csak erkölcsi megújulással együtt hozhat tartós eredményt, ezért kezdeményezzük a magyarországi zsidó intézményi vezetők önvizsgálatát. Ezzel egyidejűleg elvárjuk, hogy az egyes intézmények és intézménycsoportok számoljanak el az elmúlt 30 évben rendelkezésükre bocsátott források felhasználásával, és hozzák meg a jövőbeni transzparens működéshez szükséges intézkedéseket.  

Olyan képviselőket szeretnénk látni – nem csak vezetői, de szavazati és az eseményeket befolyásoló szinten is – akik be- és elszámoltathatók és nem felettünk, hanem mellettünk állnak.  

Olyan vallási vezetőket szeretnénk a közösség élén, akik erkölcsi példaképek és nem csak felkészültségükkel és tudásukkal, de életvitelükkel is előttünk járnak!  

Olyan világi vezetőket akarunk, akik felelős és átlátható módon gazdálkodnak elpusztított történelmi közösségeink megmaradt örökségével!

Olyanokat, akiknél nem merül fel annak a gyanúja, hogy nem a közösségért, hanem a közösségből élnek!  

Olyan közösségi vezetőket akarunk, akik tiszteletben tartják vallásunk és identitásunk sokféleségének megélését! Olyanokat, akik képesek és hajlandók a közös hangot megtalálni!  

Olyan közösségi vezetőket akarunk, akik feladatuknak a hitélet és az oktatás minőségének javítását, az antiszemitizmus elleni közös fellépést, a világ zsidó közösségei, kultúrája és történelme melletti határozott és kompromisszumok nélküli kiállást, időseink és a holokauszttúlélők legmagasabb szintű ellátását tekintik, és pártossággal, politikai percérdekektől vezérelve nem osztják meg a zsidó közösségi életet.  

A hazai zsidó közösség lelkiismeretesebb, őszintébb szándékú vezetőket, feddhetetlen rabbikat, felelősebb gazdálkodást érdemel. Neves elődeink, mártírhalált halt felmenőink iránti tisztelet, valamint gyermekeink és unokáink jövője miatti aggódás  arra sarkall bennünket, hogy tevékenyen járuljunk hozzá a zsidó közélet teljes megújításához.    

Kelt: Budaörs, 2021.03.02

5781.Ádár.18.


Agnes Selmeczi Vonnak    Contact the author of the petition

Sign this Petition

By signing, I authorize Agnes Selmeczi Vonnak to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@petitions.net to your address book or safe senders list.

Please note that you cannot confirm your signature by replying to this message.
Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )