Nyílt levél a DE vezetőihez

Nyílt levél a Debreceni Egyetem vezetéséhez!

Tisztelt Rektor Úr!

Tisztelt Kancellár Úr!

    A napokban értesültünk arról, hogy néhány tucat egyetemi dolgozó és hallgató magát a Debreceni Egyetem általános közvéleményének nyilvánította és az egyetem vezetését internetes aláírásgyűjtés mellett, szolidaritási nyilatkozatra szólította fel a CEU ügyében. A petícióhoz az interneten csatlakozók jelentős része nem egyetemi polgár! Tiszteletben tartva, hogy mindenkinek szíve joga egy ügy mellé állni, vagy azt ellenezni, netán semlegesnek maradni, ezt mindenki magánemberként úgy teheti meg, ahogy szeretné és Magyarországon meg is teheti! A CEU jogviszonyának tömegtámogatása is magánügy, nem értjük, hogy miért nem az a célja a petíció íróinak, hogy sokan támogassák a CEU ügyét, miért pedig az, hogy az egyetem vezetésének kelljen támogatóan nyilatkozni erről és békétlenséget próbáljanak kelteni az intézményen belül? Egyetemünkön sokan másképpen gondoljuk, mint a petíció írói, mégis az ő hangjuk hallatszik a médiában, őket tüntetik fel, mint egyetemi polgárságot.

Mi azt gondoljuk és a magunk nevében azt kérjük, hogy az egyetem vezetése ne foglaljon állást a KEE/CEU ügyben, hiszen ma már úgy tűnik, hogy senki nem tudja, pontosan miről folyik a vita. Azt halljuk, hogy a Közép-európai Egyetemet senki nem kérdőjelezi meg, a CEU viszont valamiféle idegennek sejtetett árnyékképként vetül a KEE mögé, ami valójában érthetetlenül bonyolult az átlagember számára. A KEE/CEU tevékenysége eddig sem bántotta a Debreceni Egyetemet, sokaknak személyes kapcsolatai is vannak ott, sőt vannak, akik náluk és nálunk is tanítanak, így bízzunk benne, hogy megoldódik a körülöttük kialakult probléma és folytathatják tevékenységüket!

Legyen az általuk kiadott diploma amerikai, vagy magyar, nekünk azon kell dolgoznunk, hogy a Debreceni Egyetem által kiadott diploma itthon és abban a több mint száz országban, ahonnan ide érkeznek a hallgatók továbbra is értékes maradjon, sőt egyre értékesebbé váljon! Kérjük, hogy egyetemünk vezetése a Debreceni Egyetem ügyeivel foglalkozzon, azt koordinálja, annak eredményeiről, problémáiról számoljon be, az ilyen átláthatatlan és az egyetemet közvetetten érintő ügyekben érintőlegesen se nyilvánítson véleményt.

A Magyar Rektori Konferencia, benne a Debreceni Egyetem, már adott ki állásfoglalást az ügyben!

A Debreceni Egyetem múltbeli és jelenlegi eredményei azt teszik szükségessé, hogy továbbra is kölcsönös bizalom és megbecsülés mellett nyugalomban végezhessük tanulmányainkat, munkánkat, az egyetemi polgárok és az egyetem fejlődése érdekében!

 

Debrecen, 2017. április 10.

  Tisztelettel a nyílt levél aláírói:   Arnóczki Tamás, Bognár István Ádám, Bernáné Gellén Beáta, Bihari Erika, Borbás József, Dr. Dajnoki Krisztina, Dr. Édes István, Dr. Fenyves Veronika, Fenyősné Bodnár Marianna, Czirbik Dávid, Csillik Balázs, Csont István, Dr. Forisek Péter, Fodor Regina Kitti, Dr. Csiszár Imre, Dr. Hegedűs Csaba dékán, Hegedűs Imre, Hegedűsné Stion Éva, Dr. Jávor András rektorhelyettes, Dr. Király Sándor, Dr. Komlósi István dékán, Kovács László Erik, Dr. Kövér László, Körösparti Péter, Mészáros József, Papp Ágnes, Pilishegyi Péter, Dr. Pintér Ákos dékán, Szabó Barbara Éva, Szabó Gergely István, Szikszai Tamás, Dr. Szűcs Edit dékán, Dr. Papp Klára dékán, Dr. Pető Károly dékán, Nagy Péter, Németh Ketrin, Varga András, Dr. Vecsernyés Miklós dékán, Vincze Éva, dr. Vizler Vanda.


Körösparti Péter    Contact the author of the petition