Peticija za hitno osnivanje azila za pse u Novom Sadu

http://www.index.hr/images2/strayeddogs.jpgPeticija za hitno osnivanje azila za pse u Novom Sadu!

Na ulicama Novog Sada ima oko 25.000 pasa lutalica, a grad nema strategiju za njihovo zbrinjavanje. Zbog napada ovakvih pasa lutalica, grad je preko JKP Čistoća u toku 2010. godine navodno isplatio građanima na osnovu tužbi do 35 miliona dinara, a broj tužbi raste iz godine u godinu upravo zbog povećanja broja napuštenih životinja.

Novi Sad je za iznos isplaćenih odšteta samo u prošloj godini mogao da napravi dva azila za pse lutalice. Novac planiran za ove svrhe zavodi se u budžetu pod stavkom „investicione aktivnosti", potvrđuju novine! Ideja o novosadskom azilu već tri godine je „u završnoj fazi", a gradske vlasti kada ne znaju ili neće nešto da urade, osnuju komisiju koja bi trebalo da istraži problem.

Godinama u 'završnoj fazi'

Svake godine je "azil" za pse lutalice za grad Novi Sad u završnoj fazi. Svi rokovi za izgradnju su istekli, azila i dalje nema. Medjutim, izgrađeno je prihvatilište za pse "Pet Friendly" koje uzima pse lutalice, steriliše ih i potom ih vraća u njihovu prvobitnu sredinu, što ne rešava problem.

Psi lutalice su kolateralna šteta ljudskog, nehumanog postupanja. Svaki građanin ima dužnost da pokaže svoje neslaganje prema odnosu koji grad i pojedinci pokazuju u rešavanju problema pasa lutalica. Iako je još 2008. godine u pokrajinskom Fondu za kapitalna ulaganja obezbeđeno oko tri miliona dinara za projekat azila za napuštene životinje u Novom Sadu, skoro tri godine kasnije Novi Sad i dalje ima problem sa životinjama lutalicama i nehumanim postupanjem prema njima. Ti psi sigurno nisu sami hteli da budu lutalice, neko je za to odgovoran!

Ulice Novog Sada nisu sigurne, prvenstveno za našu decu. Skoro da ne prođe dan da u nekom sredstvu informisanja ne osvane neki naslov u stilu "pas lutalica izujedao ...".

NE postoje opasni psi i opasne rase, postoje nemarni ljudi koji su odgovorni za to!

Ovom peticijom želimo da sakupimo što više glasova za osnivanje azila za pse u Novom Sadu i prekinemo nehuman postupak prema njima, za koji neki građani smatraju kao rešenje! Radi se o akcidentalnom trovanju pasa, UBIJANJU pasa! Zaustavimo ubijanje pasa i smestimo ih u azil! Potreban im je dom, nega, paznja, hrana i društvo. Govorim o čovekovom najboljem prijatelju, a to je pas!

Izdvojite jedan minut i podržite nas! Zajedno možemo postići uspeh. Hvala!

http://www.svevesti.com/images/sr/80505.jpg