Rekeningrijden? Daar gaan we voor!

Het rekeningrijden of de kilometerheffing is een vorm van intelligente mobiliteit: een elektronische tolheffing waarbij de eigenaar/gebruiker van een voertuig tol betaalt afhankelijk van het gebruik van zijn voertuig. Een slimme kilometerheffing biedt talrijke voordelen.

1. Door een gepaste prijszetting kan men zorgen dat chauffeurs die de keuze hebben tussen meerdere routes, niet kiezen voor bepaalde wegen, bijvoorbeeld doorheen stadscentra. Dit verhoogt de verkeersveiligheid en verbetert de kwaliteit van het leefmilieu voor de omwonenden.

2. Als chauffeurs minder moeten betalen buiten de spits, gaan prijsbewuste chauffeurs meer rijden in de daluren en wordt het wegennet efficiënter gebruikt met minder files tot gevolg. Dit betekent een vlottere doorstroming van het verkeer en een grotere verkeersveiligheid.

3. Door de prijzen te laten afhangen van de milieubelasting van het voertuig wordt de aanschaf van milieuvriendelijke voertuigen aangemoedigd. Zo dragen we bij tot het halen van de Kyotonormen.

4. Belastingen heffen op basis van het gebruik in plaats van op het bezit van een voertuig is eerlijker. Nu wordt iemand die weinig rijdt evenveel belast als iemand die veel rijdt. Dat wordt door velen als onrechtvaardig ervaren. De slogan "de vervuiler betaalt" van het milieubeleid wordt vertaald naar "de gebruiker betaalt" voor wegenmobiliteit. Met bijvoorbeeld een brandstoftaks doet men ook de gebruiker betalen, maar het is geen "slimme heffing" omdat enkel het aantal kilometers als parameter gebruikt wordt.

5. Het gebruiken van een deel van de inkomsten van rekeningrijden voor mobiliteit en openbaar vervoer wordt als logisch ervaren. Een deel van de tol investeren in openbaar vervoer maakt rekeningrijden sociaal. Wie zich geen voertuig kan veroorloven of wie wegens milieu of andere redenen het openbaar vervoer neemt, wordt vooral gesponsord door diegenen die zich met hun voertuig op de drukste plaatsen in de drukste momenten begeven.