Незабавно освобождаване на задържания в Беларус журналист Роман Протасевич

При свалянето на пътнически самолет на "Райънеър" в Минск, изпълнявал редовен граждански полет от Атина за Вилнюс, бе поставена на сериозен риск сигурността на пътниците на борда, а по-късно бе задържан опозиционният журналист  Роман Протасевич. Деянието може да се характеризира като противоречащо на международното право и дори окачествено като форма на тероризъм, организирана на държавно ниво. Особена тревога буди задържането на опозиционния беларуски журналист Роман Протасевич, чиито живот се намира в пряка опасност. Макар повдигнатите в момента обвинения срещу него да не водят до смъртна присъда, задържаните в Беларус получават нови обвинения в ареста, вече изфабрикувани и могат да доведат до най-тежкото наказание. Това е единствената страна в Европа, в която смъртната присъда все още се произнася и изпълнява. По данни на опозицията, в затворите на страната са хвърлени огромен брой несъгласни с режима на Лукашенко. Тревога буди информацията за смъртта на някои от тях при неизяснени обстоятелства. В трудова колония е починал беларуският дисидент Виктор Ашурок и има сериозни причини да се предполага, че е бил убит. Преди време като личен враг на Лукашенко е отвлечен телевизионният оператор Дмитрий Завадски. Той изчезва през 2000 г. на път за летището в Минск и така и не е открит. Има всички основания да се предполага, че е убит.

Настояваме за незабавното и безусловно освобождаване на журналиста Роман Протасевич. Недопустима е самата операция по задържането му, както и това, че е арестуван само заради критичното си отношение към властите в страната.   Същите тези власти носят пряка отговорност за неговото здраве и сигурност. 


Ангелина Пискова    Contact the author of the petition

Sign this Petition

By signing, I authorize Ангелина Пискова to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


OR