Незабавно освобождаване на задържания в Беларус журналист Роман Протасевич

По време на принудителното кацане на пътнически самолет на Ryanair в Минск, който изпълняваше редовен граждански полет от Атина до Вилнюс, безопасността на пътниците на борда беше сериозно застрашена и по-късно беше задържан опозиционният журналист Роман Протасевич. Актът може да бъде характеризиран като противоречащ на международното право и дори описан като форма на тероризъм, организиран на държавно ниво. Задържането на опозиционния белоруски журналист Роман Протасевич, чийто пряк живот е в непосредствена опасност, е особено тревожно. Въпреки че настоящите обвинения срещу него не водят до смъртно наказание, задържаните в Беларус получават нови обвинения, които биха могли да бъдат изфабрикувани и да доведат до най-тежкото наказание. Това е единствената държава в Европа, в която все още се прилага смъртно наказание. Според опозицията, огромен брой несъгласни с режима на Лукашенко са хвърлени в затворите в страната. Тревожна е информацията за смъртта на някои от тях при неясни обстоятелства. Беларуският дисидент Виктор Ашурок почина в трудова колония и има сериозни основания да се смята, че е убит. Преди време телевизионният оператор Дмитрий Завадски беше отвлечен като личен враг на Лукашенко. Той изчезна през 2000 г. на път за летището в Минск и никога не е бил открит. Съществуват сериозни причини да се смята, че е бил убит.

Настояваме за незабавното и безусловно освобождаване на журналиста Роман Проташевич. Операцията по задържането му е недопустима, както и фактът, че е арестуван само заради критичното си отношение към властите в страната. Същите тези органи са пряко отговорни за здравето и безопасността му.

Sign this Petition

By signing, I authorize Anguelina Piskova to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


OR

You will receive an email with a link to confirm your signature. To ensure you receive our emails, please add info@petitions.net to your address book or safe senders list.

Please note that you cannot confirm your signature by replying to this message.
Paid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...