Nee tegen het koningslied

Analist

/ #5846 Hallelujah

2013-04-21 00:33

Ewbank is tot bezinning gekomen. Hij heeft het koningslied teruggetrokken. Ik denk echter dat het zeker niet alleen zijn schuld is dat het zo'n absurde flop is geworden. De intentie was om een "meezinger" te maken. Op zich een goed idee zou je op het eerste gezicht zeggen. Het legt echter een aantal beperkingen op aan wat je kunt doen.

Ten eerste word je dan automatisch beperkt tot het gebruik van een reeds breed bekende en eenvoudige melodie. Het simpele feit dat er door de organisatoren voor is gekozen om nieuwe muziek te laten componeren is dus al de goden verzoeken. Ik ben van mening dat Ewbank zich dit had moeten realiseren en simpelweg voor de eer had moeten bedanken.

Voorts ben je ook gebonden aan een simpele tekst. De keuze om de tekst samen te stellen vanuit inzendingen van het grote publiek is een initiatief dat heel sympathiek is en de concepten van saamhorigheid en verbroedering onerstreept. Het probleem dat zich hierbij voordoet is dat je dan een echt briljante redactie nodig hebt om dit tot een samenhangend geheel te vormen. Dat is echt extreem moeilijk. Als iemand voor dit deel van de flop verantwoordelijk is, dan zijn het Guus Meeuwis, Alain Clark, Daphne Deckers en Jack Poels die de uiteindelijke tekst hebben samengesteld.

Kort samengevat, de opdracht was gedoemd om te falen. Daar zijn de uitvoerenden niet voor verantwoordelijk. Waar ze wel verantwoordelijk voor zijn is dat ze de opdracht in deze vorm hebben geaccepteerd. Met zijn allen hebben ze ruimschoots genoeg kennis van muziek om te onderkennen dat dit een onmogelijke opdracht was.

En als je dan toch zo dom (of arrogant?) bent om de opdracht te accepteren moet je niet verbaasd zijn als je dan spectaculair faalt en vervolgens door bijna iedereen uitgekotst word. Simpel gevalletje van eigen schuld, dikke bult.