Nee tegen het koningslied

Quoted post

Wien neêrlandsch bloed in de aderen vloeit

#7626 Re: 16 oprechte kamerleden, 16 democraten van 150 kamerleden?

2013-04-27 20:10

#7609: -

Volgens de wet uit 1992 is de eed voor elk kamerlid - wettelijk(!) - verplicht.

Maar voor "Eed-Weigeraars" is, tot nu toe, nog geen straf c.q. sanctie vastgelegd in de wet. Dat komt misschien nog wel.

Deze keer worden de 16 onafhankelijke kamerleden nog maar voorlopig op de achterbanken van de Nieuwe Kerk bij elkaar in quarantaine geplaatst, afgescheiden van de Oranje-Kamerleden door een klein oranje hekje met lintjes.

Zo kan men besmetting beter voorkomen.

Replies


Guest

#7637 Re: Re: 16 oprechte kamerleden, 16 democraten van 150 kamerleden?

2013-04-28 12:38:50

#7626: Wien neêrlandsch bloed in de aderen vloeit - Re: 16 oprechte kamerleden, 16 democraten van 150 kamerleden?

Logisch, toch, dat er na de Kamer-Eed ook nog een Volks-Eed moest komen!?

Beatrix zag in 1980 bij haar inhuldiging (met oproer-politie en rookbommen in Amsterdam) dat de Oranjes sinds hun 'verhuizing' naar Engeland en Canada in 1940, ook na hun terugkomst als "bevrijders van het land", in de jaren 1970 - 1980 nog steeds in moeilijkheden waren.

Dus was het haar strategisch doel om dit probleem stap voor stap op te lossen.

Haar eerste set was daarom de Lubbers-Wet van 1992 waardoor alle leden van de 1e en 2e kamer van de Staten Generaal tot een verplichte eed op elke nieuwe koning of koningin moesten worden gedwongen.

Deze set is geslaagd, dankzij dhr. Lubbers en dhr. Wim Kok (CDA -PvdA).

Maar, 'beter dubbel genaaid dan slechts enkel genaaid' - dubbel genaaid houdt beter(!), moest er voor de zekerheid ook nog een tweede eed boven op gelegd worden, een eed voor het hele volk, wat uiteraard veel moeilijker leek.

En, wie weet, heeft ook hier weer het beproefde advies van dhr. Lubbers een handje kunnen helpen. Want het volk moest een eed zweren zonder gewaar te worden dat het een eed ging zweren! En hoe zet je het dan om in een moderne mediale praktijk?

Makkelijk zat: Je laat het volk zogenaamd de tekst zelf (!) maken.Dan denken de mensen: dit is van ons!

Maar in werkelijkheid kan natuurlijk niemand achterhalen welke teksten de mensen daadwerkelijk hebben ingezonden. Dus knutsel je zelf je eigen liedtekst zo hoe jij hem graag wilt hebben.

En dat laat je dan door een "Nationaal Comité Inhuldiging"  officiël bekend maken als "Het Koningslied", geschreven door het Nederlandse volk, met het resultaat dat iedereen tevreden en trots is ... op zich zelf en de nieuwe koning. Het woordje 'nationaal' in "Nationaal Comité ..." suggereert automatisch en altijd gevoelens van eenheid, een gezag hebbende autoriteit met  algemene betrouwbaarheid!

Of deze tweede strategische set van Beatrix en haar politieke adviseurs ook zal slagen, valt nog af te wachten...

Dit hangt nu van "Het Volk" zelf, dus van de mensen af c.q. van het antwoord op de vraag of de mensen de verplichte Volks-Eed gaan zingen ...

 

Fab

#7662 Re: Re: 16 oprechte kamerleden, 16 democraten van 150 kamerleden?

2013-04-29 09:19:09

#7626: Wien neêrlandsch bloed in de aderen vloeit - Re: 16 oprechte kamerleden, 16 democraten van 150 kamerleden?

Koningslied, een tekst. Niets meer niets minder, daar gaat deze petitie over!