Ik eis het ontslag van Vlaams Minister-president Jambon

jambon2.png
 
Een Slowaakse man overlijdt twee en een half jaar jaar geleden in turbulente omstandigheden in een cel in Charleroi, België. Een politie-agent brengt in die cel de Hitlergroet. De normalisering van radicaal en extreemrechts in politiek, media en sociale media heeft haar effect niet gemist. De sfeer is duidelijk goed. Temidden van gewelddadigheid worden er grapjes gemaakt.
 
Een andere agent zit minutenlang op de arrestant. Een “I can’t breathe”-scenario. De man in kwestie heeft geen misdaad gepleegd. Hij heeft een psychiatrische aandoening waar hij niet de minste schuld aan heeft. Meer is er niet aan de hand. En o ja, de man is geen Belg, maar een Slovaak. Hij overlijdt, kort na het partijtje politiestrapatzen.
De arrestatie én wat in de cel plaatshad, werd gefilmd. Tweeënhalf jaar laten parket - justitie! - en politie en betrokken artsen (!) de zaak blauwblauw. Een dode meer of minder?
 
De Slovaakse ambassade laat zich niet onbetuigd, maar haar vragen blijven zonder steekhoudend antwoord. Tweeënhalf jaar lang. De zaak veroorzaakt pas deining nadat de aanstootgevende beelden van de politie-agenten en de man in de cel openbaar gemaakt worden. Niet door de autoriteiten, neen, door de getormenteerde echtgenote van het slachtoffer. En pas dan. Geen dag eerder.
 
De baas van de politiedienst zegt de beelden nooit te hebben gezien en zet een stap opzij. Luidens een gedetailleerd en in de media gerapporteerd verslag over de communicatie en de contacten met betrekking tot het “incident” was de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken met zekerheid op de hoogte. Tegen de feiten in, ontkent die. Hij maakt een onderscheid tussen zijn kabinet en zichzelf. Du jamais vu.
 
Het doofpot- en gedoogbeleid van politici over extreem rechts geweld moet stoppen en de verantwoordelijken dienen ter verantwoording geroepen te worden.
 
Eis mee het ontslag van Jan Jambon om een sterk signaal uit te zenden dat we dit soort geweld en de onverschillige houding ertegenover van onze leiders niet pikken! 

Sign this Petition

By signing, I authorize KS to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ORPaid advertising

We will advertise this petition to 3000 people.

Learn more...